Oj oj oj


Tapas igår och en mycket trevlig kväll.

"Oj":et står för att Niklas smugglat med en del av nya menyn vid Kungsörstorp. Det ni ser på tallriken är deras skaldjurssallad med en musselsås. Kära nån så gott det var.

Nu avresa för Shopping vid Tunapark och därefter till svärfar och svärmor på middag.

Mycket bra helg detta.


Att ha en politisk åskådning

 

Jag skriver i vanliga fall en massa dravel på den här bloggen. Korta, ytliga fragment om ingenting.

 

Jag tänkte bli allvarlig för en gångs skull. Och ta upp lite politik.

 

Innan jag gör detta ska en viktig poäng klargöras. Jag är inte extremt politiskt insatt. Jag kan inte redogöra för sakfrågor utifrån olika partier. Jag tänker dra min helhetssyn på politiken uifrån min upplevelser.

 

Att prata om politik och sin egen syn på politik är nästan tabubelagt. Jag kan för mitt liv inte begripa hur människor inte kan stå för vilket parti som har ens sympatier. Människor kan facebooka ut 27.000 bilder på sina barn som inte ens har ett val om de vill finns på nätet för alltid eller inte. Man kan skriva att man blivit dyngrak och råkat kräkas på väg hem från krogen. Man kan twittra att man är allvarligt sjuk. Redogöra för händelser som enligt svensk lag är straffbart helt öppet för samtliga att ta del av.

 

Men vad man röstar på?

 

Nej för fan. Sånt är ju hemligt. Man har väl integritet liksom.


-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Jag är född i en röd familj. Om det spelar in idag har jag ingen aning om.

 

Jag är stolt över att vara uppväxt i ett samhälle där alla människor har i princip lika villkor. Skolan är i princip gratis. Med gratis pratar jag om skattebeskostade förmåner. Vi har asfalterade vägar. En sjukvård som alla kan ta del av, oavsett inkomst.

 

Allt utifrån skattepengar. Människor som jobbar och tjänar bra betalar för ett väfärdssamhälle. Inget konstigt med det. Människor som lever på sjukpenning betalar skatt procentuellt utifrån det. Alla människor bidrar. På sitt sätt utifrån sina förutsättningar.

 

Sedan 6 år så har en blå regering tagit över. En regering som gick till vinst med sin slogan ”det ska löna sig att jobba”.

 

En liten väckarklocka kanske är på sin plats. Det har ALLTID lönat sig att jobba. Och kommer alltid att göra. En person som lever på a-kassa/sjukersättning kommer aldrig få mer pengar än någon som arbetar. En meningslös slogan med andra ord.

 

De blå säljer in sin politik med att varje arbetande svensk man och kvinna i snitt kommer få ut 1000:- mer efter skatt. (observera att jag inte har några siffror, 1000:- är ett antagande som i snitt borde ligga i närheten av verligheten, möjligen är det mer än så). Tusen kronor. Per person. Vi pratar alltså om människor som  exempelvis tjänar 26tkr/månad och som nu alltså istället för att få ut 18.000 får ut 19.000.

 

Låter ju trevligt sådär. Men hur ser matten ut bakom detta?

 

Vi har idag nästan 5 miljoner sysselsatta svenskar enligt SCB. Det innebär att staten genom jobbskatteavdraget går miste om miljarder.

 

Per månad. (total kostnad är 82 miljarder sedan Alliansen tog över. 82!)

 

Hur väljer du regeringen att finansiera detta?

 

Jo, genom utfösäljning av statliga bolag. Utförsäljningen skulle ju som bekant användas till att betala av statsskulden. Har statsskulden då minskat? Svaret är nej. Pengarna går till att sänka skatterna för de som i dagsläget har det bäst i samhället – de som arbetar.

 

Ska det inte löna sig att arbeta undrar ni? Självklart ska det det. Och som jag skrev tidigare så GÖR DET DET. Det kommer alltid löna sig att arbeta. Men att det gör det ännu mer idag på beskostnad av de som har det sämst gör mig innerligt förbannad.

 

Utförsäljningen av statliga bolag(och efter kritiken utförsäljningen av aktier i statliga bolag för att få in pengar men ändå stå som ägare) är ändå bara en del av intäkterna som bekostar skattesänkningarna.

 

En stor del kommer även från de hårdare kraven kring sjukförsäkringen. Försäkringskassan har idag förtoendeläkare som överprövar läkarutlåtanden. Vi har alltså personer som är allvarligt sjuka som går till sin läkare och får ett intyg som i värsta fall säger att individen inte är arbetsför mer. Försäkringskassan godkänner i vissa fall inte detta. Vad blir resultatet? Jo, vi har en person som är svårt sjuk som inte får pengar från sjukförsäkringen och heller ej ersättning från a-kassan då Arbetsförmedlingen i dessa fall ej kan bedöma dessa personer som arbetsföra.

 

(Till detta ska tilläggas att jag ser ner lika mycket på bidragsfuskare som personer som infört dagens politik. Bidragsfuskare som försöker hitta varje kryphål för att gynna sig och de sina maximalt, oavsett hur bra ställt de har det. Det finns händelser det senaste halvåret som gör att jag skäms å andra personers vägnar. Min poäng är att myntet har 2 sidor)

 

Åter till de sjukskrivna med allvarlig problematik som står utan arbetsförmåga. Står utan sjukförsäkring. Står utan a-kassa. Resultatet?

 

Försörjningsstöd nästa.

 

Men! Tänk på att resten av samhället i snitt får ut 19.000 rent. Istället för 18.000:-.

 

Jippe-kay-yey vi kan äta oxfile´ den 24:e även denna månad.


Schnitzelbuffe'

Om jag inte sagt det tidigare så är det alltså en buffé. Av schnitzlar.

Genialiskt Athos!


Varför sätta egna ord på sina känslor, när någon annan gör det bättre.

 

When We Were Kids

Skrivet av Simon Bank

Jo, det kan väl möjligen vara så att det blivit dags för terminstart.

 

När Champions League trummade igång igår stod jag i regnet och elljuset på en fotbollsplan med dobbskor och värmeliniment på. Det var inte lika mycket ett val som det var en livsnödvändighet. På väldigt många sätt grundas min kärlek till den här sporten i allt den får oss att förstå och alla dörrar den öppnar till världen och andra världar.

 

Men allra längst in ? I grunden?

 

Då kommer inget någonsin att ersätta den kristallklara renheten i att slå en 40-meters crossboll som landar precis där den ska.

 

Det där är en sån där sak som man, Ingemar Stenmarkskt, inte kan förklara för en som inte begriper. Man vet eller vet inte. I vintras var jag hemma i Kinna, mitt Kinna, och fick chansen att prata med ett gäng småkillar som spelar i min gamla klubb. De skulle ha en upptakt av det ena eller andra slaget, vi snackade i en halvtimme eller så, deras tränare förklarade att det här var ett viktigt år för dem. Tidiga tonår, allt annat som lockar, flera som funderar på vad de ska göra med sin fotboll.

 

Jag tror inte att de lyssnade så noga, det enda av värde jag hade att säga var att de skulle passa på att njuta. Ta vara på allt. Att de borde förstå att de aldrig i hela sitt liv kommer att hitta något som liknar lyckan i att träna, spela, leka, sträva med sina kompisar i ett fotbollslag.

 

Det är klart att de inte fattade det. Den sortens tacksamhet kommer alltid efteråt, en septemberkväll i elljus och regn när man skulle kunna betala halva sin månadslön resten av livet för att alltid kunna fortsätta så här; springa, svettas, slå en crossboll.

 

Jag kommer förmodligen aldrig att vara lika okomplicerat lycklig som jag var när jag var fjorton och lekte liv på Viskavallen, med vännerna där, med en lagledare som var trettio år äldre men barnsligast av alla, som avbröt träningarna för att visa hur man dribblade eller hur jävla enkelt det är att träffa ribban från trettio meter om man bara har en känslig vänsterfot.

 

Hur som helst. I veckan som gick var jag i Kinna igen, i kyrkan den här gången, och sa hejdå till Inge. Han med den känsliga vänsterfoten.

 

Det stod ett foto på kistan, vi var väl ett sjumannalag som stod runt och vi hade blivit tjugo år äldre allihop. Familjefäder, ingenjörer, arbetande, ansvarstagande. Tyngre, på alla sätt.

 

Vi öppnade dörrarna till femton år när vi växte ihop till ett lag och växte upp till människor, sedan stängde vi varsamt dörren om Inge som var med och ledde oss dit.

 

Och ”tack” räckte ingenstans.


Tack, Tack, Tack...

 
Min underbara Sambo(och Emelie) för en mycket väl ordnad grabbdag.
 
Mycket uppskattat att ni tänkt till vad vi killar gör allra helst. En kanondag från början till slut! Synd bara att DOF´s medgrudare och ordförande arbetade och ej kunde delta. Du får göra comeback nästa gång Nicke!
 

 
Och här tror jag att jag avslutar bildspelet. =)

Förtydligande

 
Om det eventuellt finns folk som läser men som inte känner mig så väl så kan jag tillägga att jag inte ogillar Pär Sandin. Det ser nästan så ut med tanke på föregående inlägg.

Jag tycker i själva verket mycket bra om Pär. Han har gjort vad han kan utifrån sina förutsättningar.

Nu får ni ursäkta mig, jag ska gå och vädra ut det sista av same-lukten.
Pärs far och Pär själv på ren-safari hösten -97. "En succe" har han skrivit under bilden i sitt favorit-album döpt till "mina finaste bilder". Vid turen såg de (och hann filma!) inte mindre än fyra renar. Detta är en bild som Pär håller varmt om hjärtat.

Allvarligt talat..

Jag må ha sagt det förut. Men det finns inte mycket som slår att komma hem till familjen en Fredag efter att ha:

-haft en väldigt produktiv arbetsvecka
-blivit frisk från en rejäl förkylning
-tränat bra
-blivit av med Pär Sandin från sitt hem

Att då åka och handla, ställa sig vid spisen och hälla upp ett glas rött. (oj vad jag ogillar det där uttrycket, "jag tar mig ett glas rött". Hör det i mitt huvud som när Jens imiterar random stockholmare). Så jävla präktigt uttryck.

Nu har jag förstört det. Kan inte ta ett gla.. Eh.. Skopa rödvin.

Får bli en bärs istället.

Hoppas alla får en bra helg. Imorgon ska jag eventuellt på Får-safari. (fråga inte ens)


Sista grillningen för iår?



Ärlighet varar... Till konkurs?


Ni vet reklamerna vi översköljs med i TV. Tänker på de fantastiskt inbjudande hamburgarna som Max/BK/Mcd gör reklam för.

Perfekt symmetri. Krispig sallad. Fina färger.

Tyvärr är det är ju relativt välkänt att burgaren inte ser ut riktigt så när man väl beställer in den.

I Köping har vi för närvarande motsatsen till ovanstående kedjor.

I Köping har vi något som jag skulle vilja benämna som Sveriges ärligaste gatukök - nya inn grillen.

De frontar nämligen nedanstående mästerverket på bägge sidor av sin kiosk.

Och det ställer mig frågande. Varför lutar burgaren? Varför ser brödet ut att vara hårt som en skorpa? Var är salladen? Vad är det frågan om med den spillda ketchupen? Varför ser ketchupen ut som hallonsylt?

Vem har tagit den här bilden? Och. - framförallt - vem i helvete har godkänt att den används i en kampanj?


Så var den kommen..


Grabbdagen. Som vi har väntat.

Nu gäller det att inte bli övertänd.


Jag och Filippa Youtubar!


Och mitt i all Teletubbies, Pippi, Barney och Musse pigg så sa Filippa "Pappa".

Pappa valde alltså ett klipp.

Jag dammade av den här godingen.(youtube och sök på Nicke duffar en aning). Och även Filippa skrattade. Troligen för att jag skrattade. Men ändå. Fantastiskt hur han kan få den värsta duffen på ett decennium.. Och jag dessutom filmar! Älskar även halvsvingarna han gör mellan varje försök. Det sjuka är att han slog mig den här rundan. Hans första.

Så bli gärna självsäkra nu Jens och Joel inför Lördag. Bli det.

Bli det.. Och ert fall blir så mycket tyngre när ni inser att tennis är en helt annan sport och ni ställts mot två giganter.

Kan bli en episk dag.


Bra Tisdagsmiddag


RSS 2.0